Projecte Conservació d'Ecosistemes

La masia Cal Sant Miquel, la teva casa de vacances a Barcelona, llinda amb el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, i la seva explotació és un projecte privat que conceptualment cerca l'equilibri entre la seva autosuficiència i la conservació d’un paratge molt malmès pels focs el 1986 i ara recentment pels del Juliol 2015.

La conservació de l'espai natural de la finca està basada en 4 pilars: la reforestació de la zona, la prevenció d'incendis forestals, la protecció de la fauna salvatge i finalment l'embelliment del territori a través de la seva humanització.

Aquestes 4 línies d'actuació s'entrellacen i reverteixen sobre el territori amb un únic concepte: la preservació de la natura a través de la convivència de l'home amb aquesta, perquè ineludiblement formem part de la mateixa.

A tot això cal dir que, com bé sabeu, el 80 % dels boscos i terres de Catalunya són propietat privada i que la gestió d'aquestes és a càrrec dels seus propietaris, pagesos i ramaders. Es això el que permet tenir un país endreçat i ajardinat tal i com el coneixem.


Boscos i Pastures de Cal Sant Miquel

pastures casa vacances a Montserrat

Actualment les terres que pertanyen a la casa rural de Montserrat són bàsicament forestals. Després dels focs del 86 hem treballat conjuntament amb l'associació de propietaris forestals (tutelada per la diputació de Barcelona) i el departament de medi ambient de la Generalitat en l'aclarida de boscos per aconseguir un millor creixement i productivitat d'aquests.

Els boscos mediterranis i les seves espècies invasores són fonts d'energia increïbles i se n'ha de tenir cura per a la seva conservació, prevenció d'incendis i producció de biomassa.

Per tot això el projecte forestal inclou la transformació de camps en pastures que facin sostenible un petit ramat en extensiu, de tal manera que la humanització (en forma d'explotacions ramaderes o agrícoles) de l'indret ajudi a la neteja i creixement equilibrat del bosc. El nostre objectiu és que pastures i boscos nets formin un mosaic sobre l'orografia de la finca, recuperant les feixes i bancals de les fotos àrees que es conserven del 56, que actuï a manera de tallafocs naturals, i que permeti la circul·lació del bestiar pels seus boscos.

El nostre ramat és bàsicament oví, donat que aquest tipus de bestiar actua molt positivament en boscos joves. N'obtenim carn de primera qualitat, que segueix un engreix totalment natural.

La cura dels boscos a través de la seva explotació i la compaginació de les activitats ramaderes i agrícoles és i ha estat un factor clau en la nostra diversitat i en l'equilibri de l’ecosistema Mediterrani.

Des de l'any 2014 Sant Miquel forma part del projecte LIFE, tutelat per la CCEE, que basa el seu contingut principal en les bases que hem explicat anteriorment i que s'han posat en marxa des de una vessant particular a Sant Miquel des de fa anys.


Col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat

Col·laboració Patronat Muntanya de Montserrat

El Patronat de Montserrat és constituït pels municipis del voltant de la muntanya, per la mateixa abadia de Montserrat i per la Generalitat de Catalunya. El patronat gestiona el parc natural i té cura de la seva important biodiversitat. Són moltes les espècies que formen la seva particular biodiversitat, i algunes d'aquestes són endèmiques. Però tant la flora com la fauna han de conviure amb la proximitat de la ciutat de Barcelona i les seves ciutats perifèriques i a tot això amb l'elevat nombre de visites a la sagrada muntanya.

Per tot això Cal Sant Miquel juntament amb altres propietaris forestals que limiten amb el parc a el vessant Bages mantenim una estreta col·laboració amb el Patronat per afavorir i protegir-ne la fauna salvatge.

Amb un interès especial per protegir l'àliga de cua barrada, que només consta de 72 parelles censades a l'estat, Cal Sant Miquel contribueix de manera particular i fora del parc en la creació d’un hàbitat que permeti a l'àliga de cua barrada tenir una zona de caça de camps oberts, repoblada de conills, perdius, etc. Podríem dir que el que és bo per l' àliga de cua barrada també és bo per la resta de fauna salvatge i la biodiversitat de la muntanya.

Com ja hem dit anteriorment la humanització sostenible de les nostres terres, en forma de pastures i camps, ajuda a la nostra natura, i embelleix el nostre país, fet que també considerem altament important i necessari.


Bassa per la defensa forestal contra incendis

bassa adf defensa forestal contra incendis

Com bé sabeu la massa social a Catalunya ha estat el motor de la nostra economia i de la nostra cultura. La força social dels Catalans a través de les petites empreses familiars, entitats culturals, associacions esportives o culturals, centres excursionistes, caus... configura una xarxa que mou el nostre país i la nostra cultura.

L’Associació de Defensa Forestal (ADF) és un exemple clar d’aquest treball voluntari i esforç social. Els ADF treballen en la prevenció i extinció d'incendis des de la vessant particular, col·laborant estretament amb els bombers amb un gran coneixement del territori. Pagesos, ramaders i tot l'entorn rural de Catalunya participa d'aquesta tasca. És una admirable mostra de la cultura de l'esforç i solidaritat del nostre país.

Cal Sant Miquel forma part d'aquesta xarxa i durant el 2011 es va construir una cisterna de 250.000 litres de capacitat per abastir les cisternes dels ADF i els camions i helicòpters dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. Malauradament en els focs del Juliol del 2015 la bassa va haver d'abastir als bombers, i es va confirmar la seva necessitat i utilitat. Aquestes basses i hidrants estan repartides per tot el territori i són per la intervenció i actuació ràpida contra el foc.


Mel ecològica

Explotació mel ecològica a la casa de vacances

L'apicultura és un altre exemple de la influència positiva que l'home pot tenir sobre la natura. L'explotació de la mel afavoreix la pol·linització de la nostra flora i espècies forestals i contribueix a l'equilibri natural.

La nostra zona és rica en plantes aromàtiques i els catalans som grans consumidors de mel que apreciem especialment la de romaní. La gent de Cal Magí de Marganell, bons amics, ens porten l'explotació apícola de Cal Sant Miquel, amb gran cura i respecte pel medi. N’obtenen una de les poques mels ecològiques de la zona i, creieu-me, el mató de Montserrat no seria el mateix sense endolcir-lo amb la millor mel de romaní.